7/02/2009 07:33:00 PM

USRAH KETIGA.....

Posted by :..: blp_uiam :..:

Assalamualaikum kepada semua pembaca yang budiman, insyaAllah setinggi syukur kami panjatkan kehadrat Ilahi diatas nikmat kurnia yang diberikan dalam menjalankan kegiatan kami dan semoga aktiviti ini mendapat redha Ilahi dan mendapat karunia di akhirat kelak insyAllah.
Usrah ketiga….
Pembentang: mohd Suhairi bin Ismail, nur sakinah

Surah:
Tafsir Al-Azhar jilid 10
Huraian kitab riyadhus solihin bab 3
Perbincangan tafsir…..
Dalam usrah yang lepas, kami berkesempatan membincangkan mengenai perihal permulaan kehidupan manusia yang mana dijelaskan secara terperinci didalam usrah yang kedua dan pada kali ini, kami berkesempatan membincangkan pulak perihal hari kiamat atau mungkin boleh dikatakan kehancurang kaum manusia itu sendiri, didalam surah ini, Allah menceritakan keadaan, suasana dimana berlakunya hari kiamat yang mana akan terjadi dalam sedikit masa lagi, hari yang mana diceritakan akan berlakunya kehancuran yang tidak pernah dilihat manusia, hari yang mana diceritakan bumi akan mengeluarkan segala isi-isi yang disimpan selala ribuan malah jutaan tahun lama nya, diceritakan jugak manusia pada waktu itu akan bertanyakan ‘apakah yang berlaku?’ dan diterangkan bumikan memberikan jawapan berdasarkan apa yang berlaku, inilah yang dimaksudkan bumi akan bercakap, bercakap memalui perbuatan yang diceritakan tadi.

Didalam tafsir, diceritakan jugak kejadian kiamat ini bukan hanya disedari umat islam berdasarkan apa yang diceritakan didalam Al-Quran tetapi hal ini telah dibincangkan didalam satu kongres yang diakdakan di …………………. Yang mana perhimpunan ini disertai banyak sarjana membncangkan akan kehancuran bumi, hasil perbincangan itu mereka berhasil mngemukakan 5 teori yang menunjukkan perihak kehancuran bumi itu sendiri:
1. Matahari kehabisan tenaga yang akan menyebabkan bumi menjadi beku dan kematian kehidupan.
2. Matahari hancur dan serpihannya menghentam bumi.
3. Bintang berekor berlanggar dengan bumi yang mengakibatkan kehancuran yang dasyat.
4. Tarikan graviti yang kuat menyebabkan bulan semakin menghampiri bumi dan kadar pasang surut air menjadi terlalu tinggi yang mengakibatkan banjir yang besar.
5. Bintang-bintang jatuh menghemtam bumi.

Untuk berbicara jauh mengenai kiamat ini maka panajnglah yang ingin diperkatakan, pelbagai tanda-tanda yang telah ditunjukkan Allah sebagai amaran dan sebagai membenarkan apa yang telah diceritakan Al-Quran dan As-sunnah. Namun satu penemuan baru yang membuktikan dengan jelas perihal tanda-tanda kejadian kiamat ini apabila satu pendedahan khas yang diceritakan seorang ahli NASA mengenai penemuan ini. Didalam As-Sunnah dijelaskan akan kedatangan satu kaum dari dalam bumi yang dikenali sebagai yakjuk ma’juz yang akan membawa kehancuran yang besar dimuka bumi. Kembali kepada pendedahan itu, NASA telahpun menjumpai satu golongan, satu puak, satu kehidupan yang luar biasa didalam perut bumi, diceritakan puak tersebut mempunyai fizikal yang hampir sama dengan manusia namun mereka lebih besar dalam 8 hingga ke 10 kaki tinggi. Rupa yang bengis dan tangan yang besar dan kasar yang direka khas untuk tujuan mengorek. Diceritakan bahawa golongan yang dikenali ‘MOLE PEOPLE’ ini cukup berminat terhadap kehidupan dibumi . untuk mendapat lebih penjelasan sahabat-sahabat bolehlah mencari di internet yang berkaitan, Cuma taip sahaja –mole people- insyaAllah.

Kembali kepada kisah kiamat yang dibicarakan seawalnya, kiamat yang akan berlaku mungkin bukan pada zaman sekarang namun itu tidak mustahil terjadi, apa yang patut dirisaukan ‘kiamat’ yang bakal menjelma kepada kita bila- bila masa ini yakni kematian. Kematian yang mana akan melupuskan peluang untuk membuat kebaikkan dan amal bekalan. Inilah kiamat yang perlu diberikan perhatian yang keras. Memikirkan akan kematian memang menakutkan. Cukupkah amal kita untuk menjawab soalan-soalan yang ditanya nanti?

Huraian buku….
Kitab riyadhus silihin bab 3

Ungkapan sabar sering kita ungkapkan. Tapi adakah kita benar-benar menghayati definisi sabar itu sendiri?


Dari Abu Yahya, yaitu Shuhaib bin Sinan r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda:


"Amat menghairankan sekali keadaan orang mu'min itu, sesungguhnya semua

keadaannya itu adalah merupakan kebaikan baginya dan kebaikan yang sedemikian itu tidak akan ada lagi seseorangpun melainkan hanya untuk orang mu'min itu belaka, yaitu apabila ia mendapatkan kelapangan hidup, iapun bersyukur-ah, maka hal itu adalah kebaikan baginya,sedang apabila ia ditimpa oleh kesukaran - yakni yang merupakan bencana – iapun bersabar dan hal inipun adalah merupakan kebaikan baginya."


(Riwayat Muslim)Daripada Kitab Risalatul Mu'awanah oleh Al-Imam Abdullah Al-Haddad , kesabaran boleh dibahagikan kepada 4 bahagian utama. Bahagian-bahagian tersebut ialah :

1) Kesabaran untuk membuat ketaatan
2) Kesabaran dalam menahan diri dari kemaksiatan
3) Kesabaran atas perkara-perkara yang dibenci
4) Kesabaran atas nafsu dan syahawat

Beliau juga, dalam salah satu majlis, telah menerangkan bahawa sesungguhnya mereka yang menerima ujian pada zaman ini terbahagi kepada tiga golongan :

1) Golongan yang redha dan bertenang menghadapi ujian. Ganjaran untuk mereka adalah diangkat darjat mereka.

2) Golongan yang gelisah menghadapi ujian tetapi tidak membantahnya. Ganjaran untuk mereka pula adalah dihapuskan dosa.

3) Golongan yang gelisah dan membantah pula ujian yang dihadapi. Mereka akan mendapat kemurkaan dan balasan yang buruk.AYAT-AYAT CINTA dari ALLAH kepada hamba-hambanya yang SABAR… J


Allah Ta'ala berfirman:* "Hai sekalian orang yang beriman, bersabarlah dan cukupkanlah kesabaran itu."


(ali-lmran: 200)* "Niscayalah Kami akan memberikan cobaan sedikit kepadamu semua seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, kemudian sampaikaniah berita gembira kepada orang-orang yang sabar."


(al-Baqarah: 155)* "Sesungguhnya orang-orang yang bersabar itu akan dipenuhi pahala mereka dengan tiada hitungannya - kerana amat banyaknya.


(az-Zumar: 10)* "Orang yang bersabar dan suka memaafkan, sesungguhnya hal yang demikian itu niscayalah termasuk pekerjaan yang dilakukan dengan hati yang teguh."


(as-Syura: 43)* "Mintalah pertolongan dengan sabar dan mengerjakan shalat sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar."


(al-Baqarah: 153)* "Dan sesungguhnya Kami hendak menguji kepadamu semua, sehingga Kami dapat mengetahui siapa di antara engkau semua itu yang benar-benar berjihad dan siapa pula orang-orang yang bersabar."


(Muhammad: 31)


Sabar-sabar selalu…!!


WALLAHU’ALAM…

1 comments:

sakinah said...

Assalamualaikum..
Alhamdulillah...
berkat keikhlasan hati..
usrah kita masih berkekalan sampai sekarang...
yakin dengan Allah!

Post a Comment